Tom Waits – Swordfishtrombones


Tom Waits – Swordfishtrombones

Tom Waits är en av tidernas största musiker. Det här är Tom Waits bästa album. Ska du vara förväntansfull? Ooh, fyfan ja!

Albumet markerar en helomvändning av hans musikstil som få artister har gjort. Innan denna skiva så spelade han in musik man hittade i pianobarer och på bluesställen. Det var stor prio på romantiken, finstämndheten och känslan i musiken. Hans röst var mer åt det lena hållet under de åren för att sedan växa till sig till en rejäl whiskeyröst. Efter ett flertal skivor i detta tema så kom helomvändningen. Vad man egentligen ska klassa Swordfishtrombones som vet jag faktiskt inte. Experimentielt är det men det är så invävt i ”vanlig” musik att det ändå inte känns särskilt nytt. En skiva man måste lyssna på för att förstå vad det är.

Hans stora förebild för denna skiva är Captain Beefheart, en annan som har en svag nerv för raspiga röster, spoken word och att spela in ovanliga ljud. Det Tom Waits gör mil bättre än Beefheart är främst texterna. Där Captains Beefhearts texter oftast är surrealistiskt strunt så innehåller Tom Waits texter några av de vassaste meningarna och mest färgstarka personerna som någonsin har berättats inom musiken. Låten Frank's Wild Years är ett riktigt typexempel på en sådan berättelse som Waits kommer med.

På ett sätt så känns det som om jag kommer gå i cirklar tills cirklarna blir raka fyrkanter i neonfärg om jag ska försöka förmedla mer om Tom Waits och Swordfishtrombones. Det finns så förbaskat mycket att ta upp. Där hans storhet ligger i är hans röst, hans sätt att förmedla sina texter och det instrumentella. Jazz, blues och alt-rock är bara några återkommande element på Swordfishtrombones, en utav de bästa skivorna någonsin!

http://www.mediafire.com/?mdnasrqnxlw